Specyfiką kuchni góralskiej jest treściwość, a przy tym prostota. Jest to kuchnia, która ukształtowała się w bardzo trudnych warunkach klimatycznych i geograficznych. Podstawą kuchni góralskiej są warzywa takie jak ziemniaki czy kapusta – (ze względu na ubogość gleb) i mięso – baranina.Tereny podhalańskie są bardzo górzyste co nie ułatwia w uprawię roślin czy hodowli zwierząt. Oprócz tego okres zimowy jest tu dłuższy niż w innych rejonach Polski. Jest to kuchnia również oryginalna i ceniona przez wielu turystów nie tylko polskich jak i zagranicznych.
Najbardziej znaną potrawą jest na pewno kwaśnica. Jest to zupa przyrządzona z kwaśnej kapusty i ziemniaków, często jest konsumowana dodatkowo z chlebem. Koniecznie musi być kwaśna i tłusta. Do kwaśnicy nie dodaje się żadnych warzyw, z tego względu, iż stałaby się kapuśniakiem. Następną potrawą góralską są moskole – są to placki pieczone na blaszce. Potrawa, która stała się regionalną potrawą podhalańską, została zaczerpnięta od jeńców rosyjskich po I wojnie światowej – i od nich zawdzięcza swoją nazwę. Do wyrobu moskoli potrzebne są ugotowane i utarte ziemniaki, mąka, woda i sól. Wyrobione ciasto formuje się na ok 6cm placki a następnie trzeba je upiec.
Z ziemniaków (inaczej z gruli) przyrządza się także hałuski czyli ziemniaczane kluski. Przygotowywane są z tartych ziemniaków mąki i soli. Wyrabia się je na małe porcje a następnie trzeba je wrzucić do wrzątku i ugotować. Podaje się je np. z ciepłym mlekiem, serem lub polewa się je tłuszczem. Kolejna podhalańską potrawą jest bryjka. Jest to mączny przysmak górali. Mąkę gotuję się około półgodziny w osolonej wodzie. Po upływie tego czasu gdy bryjka się zagęściła wykłada się ją do naczynia i rozciera po całej całości. Następnie polewa się je tłuszczem albo podaję z maślanką lub z mlekiem. Przysmakiem kuchni podhalańskiej jest również czosnianka. Jest to zupa gotowana z ziemniaków, czosnku, cebuli i mięty. Trochę już zapomniana i zastąpiona rosołem zagotowanym czosnkiem – podawanym z ziemniakami.
Będąc w Zakopanem trzeba koniecznie spróbować potrawy kuchni podhalańskiej!